ROBERT KURZ – ÁLLAMCSŐDÖKRŐL ÉS BANKRABLÁSOKRÓL

2023. 02. 16.

ROBERT KURZ – ÁLLAMCSŐDÖKRŐL ÉS BANKRABLÁSOKRÓL

ROBERT KURZ – ÁLLAMCSŐDÖKRŐL ÉS BANKRABLÁSOKRÓL

A legrosszabbon már túl vagyunk – szól a hivatalos sajtó szokásos diadaljelentése. A valóság ezzel szemben inkább az, hogy csupán az észlelési horizont szűkült be. Nem akarunk többé ciklikus folyamatokban gondolkozni (nem is beszélve a történeti gondolkodásról), hanem szépen megmaradunk a hónap végéig tekintő kalkulációk keretein belül. Így nem csak a világpiac strukturális összefüggéseinek témája lesz tabu, hanem az állam és a gazdaság viszonya is. Ehelyett maradnak az egyedi diadaljelentések adott cégekről vagy szektorokról.

A fej homokba dugása azonban nem sokat használ. A “görög eset” napvilágra hozta, hogy a válság férge – nem túl meglepő módon – most már az államháztartás gyökereit rágja. Az első eset, amikor egy fontos EU-állam de facto fizetésképtelenséget jelent, intő jel a várható folytatást illetően. Nem csak Spanyolország, Portugália, Írország és Itália [már van is új elnevezés a “problémás” államokra: PIIGs – ford.], no meg persze Kelet-Európa tartozik a dülöngélő tekebábuk közé. Hallgatólagosan azt is egyre inkább elismerik, hogy az igazi tőkés centrum, azaz az USA, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország államháztartási helyzete is drámai romlásnak indulhat a közeljövőben. A példátlan méretű mentőcsomagok és élénkítőprogramok, amelyek feladata az lett volna, hogy stimulálják és/vagy szimulálják a növekedéshez való visszatérést, most azzal fenyegetnek, hogy rövid- és középtávon visszaütnek a pénzügyi rendszerre és ezzel a konjunktúra-kilátásokra is.

Az EU egyrészt szeretné a gerendákon végigfutó repedéseket eltakarni, miközben a görög államháztartást egyszerűen felügyelőbizottság alá állítja: negyedévről negyedévre egyre drasztikusabb megszorításokat és takarékossági intézkedéseket kényszerítenek ki. Ebben az amúgy is nyugtalan országban mindennek az eredménye csak a társadalombiztosítási rendszer és a belső kereslet összeomlása lehet. Ha itt példastatuálásról van szó, akkor az ember kiszámolhatja magának milyen kilátásoknak nézünk elébe hamarosan minden centrumországban, akár az EU-n belül, akár máshol (beleértve a kínai csodagazdaságot). Az egészségügyi kassza járulékainak a föltekerése Németországban csak egy csipetnyi előíze mindennek. Az állami szociális ellátórendszerek és infrastruktúrák lebontásának új hulláma összekapcsolódhat a vállalati csődhullámmal és a rákövetkező elbocsátási hullámmal. Görögország ebben a tekintetben is “úttörőnek” bizonyulhat.

Eközben az eurózóna maga is szakítópróba felé tart. Illúzióként lepleződik le az elképzelés, hogy az euró – ez a mesterséges képlet, amelyet a globális konkurencia terében egész más akkumulációs és produktivitás-szinten álló nemzetgazdaságokra húztak föl – világpénzzé válhat. A görög államnál behúzott vészfék jól mutatja, milyen törékeny is valójában az európai valutarendszer. A kényszerhelyzet hatására több EU-állam is kemény eszközökhöz nyúl, hogy a régóta elnézett adóparadicsomokat most rövidebb pórázra fogják. Elég csak arra az izgatott vitára pillantást vetni, ami a német állami TV-csatornán (egyes) folyik az újabb “Svájc elleni bankrablás” kérdésében, hogy értsük miről is van szó. Az előző német pénzügyminiszter, Steinbrück után most Schäuble kezdené azzal, hogy megkopasztja a német gazdagok svájci trezorjait.

A több billiós [1 billió = ezer milliárd = 1012] adósságfelhalmozódást tekintetbe véve ez az állami “bankrablás”, ami legjobb esetben 200 milliót hozhat a konyhára, csak a kétségbeesettség jelének látható. Ezzel lelepleződnek a nemzeti és nemzetközi jogrend ellentmondásai is egyben, a problémák ezeken a pontokon kézzelfoghatóvá válnak. A világgazdasági válságnak még koránt sincs vége. A pénzügyi piacok után most az állami pénzügyek képezik a gazdasági destabilizáció katalizátorát, amely által a tőkék általános leértékelődésének folyamata lökésekben utat tör magának.

A cikk eredetileg megjelent: Neues Deutschland, 2010.02.05.

Robert Kurz folyóirata, a német “Wertkritik” legfőbb forrása: EXIT! Krise und Kritik der Warengesellschaft

Forrás: http://rednews.hu/index.php/a-gyakorlat-elmelete/286-allamcsodokrol-bankrablasokrol