CHILE – 2019. OKTÓBERI LÁZADÁS

2023. 02. 16.

CHILE – 2019. OKTÓBERI LÁZADÁS

RIPORT A SANTIAGÓI PROLETÁRLÁZADÁSRÓL

(Az eredeti, spanyol nyelvű, szöveg október 19-én jelent meg az Agitición Inmanente nevű ultrabalos oldalon. Az angol fordítást az ediciones inéditas készítette – az ediciones inéditás megjegyzése.)

A tegnapi, okt. 18-i események felnyitották Chilében a proletárfelkelés Pandora szelencéjét. Mostantól nem lehet tudni, hogy mi fog történni. A proletariátus az utcákon van, anarchikus és decentralizált megjelenését sem a katonaság, sem a rendőrség nem tudja megakadályozni. A város minden részében barikádok és tüntetések vannak. A jegyáremelkedésről bebizonyosodott, hogy csak a jéghegy csúcsa, de mindenki tudta, hogy ez az egész egy időzített bomba volt. Az élet elviselhetetlen prekarizálódása, az egyre súlyosbodó aszály, a megélhetés költségei bántó méreteket öltenek, annyira, hogy a lakosság 80%-a el van adósodva, a nyugdíjak pedig történelmi átveréseknek bizonyultak. Az ecuadori lázadás tagadhatatlanul indítékként szolgált sok dühös embernek, akik azonosultak a testvéreinkkel északon. Több, mint elegendő indíték van.

Az utcákon érezni lehet a dühöt, felháborodást és a politikaellenes haragot, a szolidaritással, az elnyomóink ellen vállvetve vívott harc tébolyával és eksztázisával együtt. Tucatnyi kisbusz égett le, az ENEL vállalat székházát lángba borították (multinacionális magáncég a villamos energia szektorban), 7 metróállomást égetett szénné a tűz, több alkalommal fosztogattak bevásárlóközpontokat, üzleteket és a rendőröknek állított szobrot és zászlójukat is felgyújtották. A város minden egyes szeglete tombolt.

Ma október 19-e van és semmi jele annak, hogy ennek vége lenne. Piñera [Chile elnöke] sietve bevetette a hadsereget éles lőszerrel, az utcákon az emberek pedig gyülekezni kezdtek és lezárták a sugárutakat, a cacerolazos [fémedények ütögetése] délben kezdődtek és hamar utcai tüntetésekké alakultak. Az általános reakció a katonai jelenlétre, ami egyből Pinochet diktatúráját idézi, egyrészt a harag, másrészt a félelem. De a hangulat egyre fokozódik, a levegőben érezni lehet a harcot: ezek történelemformáló napok lesznek.

Santiago utcáiról, tiszta szívből és szenvedélyesen, a régi világ elégését látva, nemzetközi szolidaritásra és a lázadás kiterjesztésére hívunk fel. Tudjuk, hogy ez csak a kezdete valami gyönyörűnek, de nem fájdalommentesnek, akárcsak maga az élet.

Hic Rhodus, hic salta!*

Irány az élet! Világ proletárjai egyesüljetek a kapitalista katasztrófa ellen, most!

*(„Itt van Rhodosz, itt ugorj!” [Bizonyítsd tettel, amit mondasz!] Aesopus)

*

RÖPLAPOK, AMIKET 18-ÁN ÉS 19-ÉN TERJESZTETTÜNK:

*

*

*

Röplapok fordítása:

1,

A demokrácia a kapitalizmus diktatúrája!

Vonják vissza a szükségállapotot! Ki a katonasággal és a rendőrséggel az utcákról!

2,

Az október 19-ei óriási lázadás nemcsak a jegyáremelkedés ellen volt, lázadás volt az életünket irányító teljes igazságtalanság ellen is: fizessünk, hogy élhessünk és éljünk, hogy fizethessünk. Azért lázadunk, mert nem akarunk a pénz, a bérmunka, és a tőke rabszolgái lenni. Emberek vagyunk, nem áruk! Minden kizsákmányoltat felhívunk arra, hogy szervezzék meg magukat és lázadjanak fel a szükségállapot ellen.

Tegnap óriási győzelmet arattunk, mutassuk meg erőnket az utcákon. Most többet akarunk.

A proletár harcok kényszerítsék ki az ingyenes tömegközlekedést!

A kommunizmusért és az anarchiáért!

3,

Fizess, hogy élj, élj, hogy fizess – ugord át e nem-élet forgóajtaját!

4,

A 830 pesós jegyáremelkedés ellen, ami egy új intézkedés, mely még bizonytalanabbá teszi az életkörülményeinket, felhívást intézünk a lázadás kiterjesztéséért és a kizsákmányoltak önszerveződéséért. Harcoljunk az ingyenes tömegközlekedésért, mert elfogadhatatlan, hogy fizetnünk kell, hogy odaérjünk munkahelyünkre, ami megfoszt az életünktől.

NEM VAGYUNK ÁRUK!

UGORD ÁT A FORGÓAJTÓT!

*

PDF:

CHILE RIPORT A LÁZADÁSRÓL – 2019. OKTÓBER

0 comments on “CHILE – 2019. OKTÓBERI LÁZADÁSAdd yours →

Vélemény, hozzászólás?